Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Νερό: κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι εξελίξεις στην ΕΥΑΘ και οι θέσεις του ΚΚΕ.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Νερό: κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Οι εξελίξεις στην ΕΥΑΘ και οι θέσεις του ΚΚΕ.
Τετάρτη 25 Απρίλη  //  6:30 μ.μ.
Αμφιθέατρο ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ. Αλεξάνδρου 49)
Σήμερα, εν έτη 2018, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκές και καθαρό νερό, ενώ εκατομμύρια άλλοι, πεθαίνουν από αρρώστιες που συνδέονται με την έλλειψή του.
Αυτή η πραγματικότητα δεν αφορά μόνο τις λεγόμενες “αναπτυσσόμενες” χώρες, αλλά και τις “αναπτυγμένες” και πιο “πολιτισμένες” χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.
Η αιτία του προβλήματος δεν βρίσκεται στην έλλειψη του νερού γενικά, αλλά στο γεγονός ότι το νερό αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, είτε η διαχείρισή του βρίσκεται σε επιχειρηματικούς ομίλους, είτε βρίσκεται στα χέρια του κράτους ή των δήμων. Όποιο σχήμα κι αν λειτουργεί, οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης λειτουργούν με όρους κέρδους.
Έτσι οι λαοί πληρώνουν ακριβά το νερό και τις αντίστοιχες υπηρεσίες, δεν είναι σίγουροι για την ποιότητα και την επάρκεια του νερού, οι εργαζόμενοι του κλάδου ζούνε στο άγχος και την ανασφάλεια.
Ειδικά στην ΕΕ, με την οδηγία 2000/60, βασική προτεραιότητα αποτελεί η επικέντρωση στα μέτρα της χρήσης του νερού και όχι έργων εμπλουτισμού για την εξασφάλιση της επάρκειας και τη βελτίωση της ποιότητας των απολήψιμων υδάτινων πόρων, επιφανειακών και υπόγειων. Ταυτόχρονα, οι χρήστες του νερού, τα λαϊκά νοικοκυριά και οι αγρότες, αντιμετωπίζονται ως "καταναλωτές", χρήσιμοι μόνο για να πληρώνουν από το λεηλατημένο εισόδημά τους τις επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, με βάση συγκεκριμένους και άτεγκτους κανόνες τιμολόγησης.
Αυτός ο προσανατολισμός στη διαχείριση του νερού είναι που προκαλεί το τελευταίο διάστημα συνεχώς πιο έντονα προβλήματα και στη Θεσσαλονίκη.
§  Η πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης πριν λίγες μέρες λόγω βλάβης στον κεντρικό αγωγό, ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στο νερό που τροφοδοτεί την πόλη τον περασμένο Γενάρη, καθώς και οι απολύσεις των εργαζόμενων με “μπλοκάκι” από την ΕΥΑΘ και οι ελλείψεις σε προσωπικό, δεν είναι τυχαία γεγονότα, ούτε μεμονωμένα περιστατικά. Ειδικά, αν λάβει κανείς υπόψη του και τη δήλωση του προέδρου της ΕΥΑΘ ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα ξαναϋπάρξει πρόβλημα σε ότι αφορά την υδροδότηση της πόλης. Γεγονός που επιβεβαιώνει πως ούτε η κατοχή του 50+1% των μετοχών της ΕΥΑΘ από το δημόσιο διασφαλίζει κάτι για το λαό.
§  Τυχαία δεν είναι και τα κέρδη που κατέγραψε η ΕΥΑΘ ακόμα και μέσα στην κρίση, η αύξηση καθαρών κερδών κατά 32% μέσα στο 2017, τα πάνω από 60 εκατ. ευρώ αποθεματικά της επιχείρησης, το ότι το 70% των εσόδων προέρχεται από τους οικιακούς χρήστες.
§  Ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια με βάση το σχεδιασμό του «υπερταμείου», έτσι ώστε να επιτευχθεί βελτίωση των οικονομικών δεικτών, αύξηση των μερισμάτων των μετόχων (κράτους και ιδιωτών) και των εσόδων τους, προώθηση της ιδιωτικοποίησης.  
§  Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στον κλάδο βλέπουν τις αποδοχές τους να μειώνονται, το μόνιμο προσωπικό να μειώνεται, τους υπαλλήλους να μην επαρκούν, συναδέλφους τους να απολύονται, την πίεση και την εντατικοποίηση να αυξάνονται.
Όλα τα παραπάνω οφείλονται στο ότι η διαχείριση του νερού της πόλης γίνεται με όρους κέρδους και ανταγωνιστικότητας. Έτσι χρεωμένες βγαίνουν οι λαϊκές οικογένειες και κερδισμένοι οι μέτοχοι της επιχείρησης είτε αυτή είναι ιδιωτική, είτε υπό δημόσιο έλεγχο. Το ίδιο θα συμβαίνει και αν μέρος των μετοχών της ΕΥΑΘ περάσει στους Δήμους. 
Γι’ αυτό το λόγο το ΚΚΕ προβάλλει τη θέση ότι η αξιοποίηση του νερού, προς όφελος του λαού, προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.
Σ’ αυτό το πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, όπου η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες στο συγκεκριμένο τομέα, με γνώμονα τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών.
Για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος, οι σημερινοί αγώνες ενάντια σε κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, οι αγώνες για φθηνό ποιοτικό νερό για όλους τους εργαζόμενους, για πλήρη σταθερή εργασία των εργαζομένων στον κλάδο, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, πρέπει να στοχεύουν στην ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού και του καπιταλιστικού συστήματος που την παράγει.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ προτάσσει ριζοσπαστικούς στόχους πάλης και διεκδικεί αποφασιστικά και άμεσα:
ü  Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.
ü  Πλήρη σταθερή εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο. 
ü  Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
ü  Αποκλειστικά κρατική, ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, που θα αφορά στην έρευνα, την προστασία, τη διασφάλιση επάρκειας και την αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα.
ü  Άμεση υλοποίηση αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης επάρκειας και ορθολογικής διαχείρισης του νερού (π.χ. επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα, συντήρηση και αντικατάσταση του αγωγού στην Αραβησσό κ.ά.) χωρίς ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης και ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία δασών και δασικών εκτάσεων αποκλειστικά από το κράτος.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Θόδωρος Ιγνατιάδης, περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κ. Μεκαδονίας του ΚΚΕ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Βασίλης Μπαλτίκας, μέλος της Ομάδας Οικονομίας της ΕΠ της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, υποψήφιος διδάκτορας – πολ. μηχανικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου