Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Γιάννης Δελής: «Νερό: κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα;»

Άρθρο του Γιάννη Δελή*
 ΠΗΓΗ
Η πρόσφατη εκτεταμένη και πολυήμερη διακοπή νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης προσφέρεται για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από τα λαϊκά στρώματα. Μια σοβαρή βλάβη στον αγωγό της μιας (Αραβησσός) από τις δυο πηγές τροφοδοσίας της πόλης (η άλλη είναι ο Αλιάκμονας) διέκοψε για μέρες την υδροδότησή της και προκάλεσε εκτός από τη μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων σοβαρά προβλήματα σε επαγγελματίες, σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.
Τραγική ειρωνεία αποτελεί ότι η διακοπή του νερού συνέβη ακριβώς τις μέρες της κυβερνητικής φιέστας του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου για την Κεντρική Μακεδονία στο οποίο μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωνε για την ασφαλή υδροδότηση της Θεσσαλονίκης.
Το γεγονός πυροδότησε αμέσως τις γνωστές αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στα αστικά κόμματα για τις ευθύνες τους. Γρήγορα όμως έγινε φανερό ότι ο συγκεκριμένος αγωγός που λειτουργεί από το 1977 ουδέποτε συντηρήθηκε με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και παρά το ότι υπήρξαν και στο παρελθόν παρόμοιες βλάβες ουδέποτε υπήρξε η παραμικρή πρόνοια για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.
Φταίει, άραγε, μόνο η ανικανότητα και η προχειρότητα των κυβερνώντων ή μήπως είναι τελικά  ζήτημα προτεραιοτήτων;
Δεν συμφωνούν, μήπως, όλα τα αστικά κόμματα και δεν προωθούν όλες οι κυβερνήσεις την ευρωενωσιακή πολιτική για το νερό που οδηγεί στο βάθεμα της εμπορευματοποίησής του;
Μα αυτή ακριβώς η πολιτική είναι και η ρίζα του κακού, η βασική αιτία του προβλήματος.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα προβλήματα υδροδότησης της Θεσσαλονίκης εκδηλώνονται πιο οξυμένα όσο προχωρά αυτή η πολιτική, την ώρα, δηλαδή,  που η ΕΥΑΘ Α.Ε. καταγράφει αύξηση καθαρών κερδών κατά 32% για το 2017, διαθέτει αποθεματικά της τάξης των 60 εκ. € και το 70% των ετήσιων εσόδων της (25 εκ. €) προέρχεται από την οικιακή χρήση του νερού.
Την ώρα που προχωρά η παραπέρα ιδιωτικοποίησή της ΕΥΑΘ με την παράδοση ενός ακόμα 24% των μετοχών της σε ιδιώτες που οσμίζονται κέρδη.
Την ώρα που η ΕΥΑΘ, όντας πια στο λεγόμενο Υπερ-Ταμείο για τα επόμενα 99 χρόνια, σχεδιάζεται με το φερετζέ του «δημόσιου ελέγχου» να αξιοποιηθεί ακόμα πιο αποτελεσματικά για την αύξηση της κερδοφορίας των μετόχων της, όπως αποκαλύπτεται μέσα από το σχέδιο της νέας τιμολογιακής πολιτικής του νερού με τις τσουχτερές αυξήσεις που ετοιμάζουν κυβέρνηση και Υπερ-Ταμείο.
Ίδια είναι η αιτία και για την επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων στον κλάδο, για τις ελλείψεις σε προσωπικό, για την αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, για τις μειώσεις μισθών, για τη μείωση του μόνιμου προσωπικού, με χαρακτηριστικές και τις εξελίξεις με τις απολύσεις των εργαζόμενων με «μπλοκάκι».  
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν πως - είτε η διαχείριση του νερού βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων, είτε στα χέρια του κράτους ή των δήμων (πρόταση που προωθείται τελευταία όλο και πιο έντονα) - όσο το νερό αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, τόσο τα προβλήματα για το λαό θα αυξάνονται και δεν θα μειώνονται. 
Η πρόσφατη διακοπή υδροδότησης ενός αστικού κέντρου του μεγέθους της Θεσσαλονίκης αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η επιδίωξη του καπιταλιστικού κέρδους και στο νερό αντιστρατεύεται την κάλυψη των αναγκών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας για πρόσβαση στο ποιοτικό και φθηνό νερό και υπονομεύει διαρκώς τα συμφέροντα των εργαζομένων στην υπηρεσία ύδρευσης.     
Γι’ αυτό οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, οι νεολαίοι του τόπου χρειάζεται να βγουν μπροστά και να μην αφήσουν κανέναν να παίζει με το δικαίωμά τους στην πρόσβαση στο επαρκές, φθηνό και ποιοτικό νερό.
Το ΚΚΕ, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη, έχουμε αναδείξει συνολικά το ζήτημα το προηγούμενο διάστημα. Θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε και να αγωνιζόμαστε, γνωρίζοντας ότι για να είναι πραγματικά το νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα απαιτείται ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και με εργατικό έλεγχο, και ότι μόνο σ’ αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα μπορεί να σχεδιάζει, να υλοποιεί και να ελέγχει τη διαχείριση του νερού, με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.
Έτσι, μια από τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε ως ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, είναι η ημερίδα που διοργανώνουμε την Τετάρτη 25 Απρίλη, στις 6:30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ-ΤΚΜ, με θέμα: «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι εξελίξεις στην ΕΥΑΘ και οι θέσεις του ΚΚΕ».

*Ο Γιάννης Δελής είναι βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου