Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Σε μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 18/11 στο ΑΠΘ, θα μιλήσει ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κορυφώνεται η πλούσια δραστηριότητα για την Οκτωβριανή Επανάσταση
Σε μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 18/11 στο ΑΠΘ, θα μιλήσει ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση
Με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωσηπου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 του Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, κορυφώνεται η πολύμηνη δραστηριότητα τηςΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης.
Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, θα παρουσιαστεί σε θεατρική απόδοση το έργο του Τζον Ριντ «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».
Μιλώντας για την πολύμηνη δραστηριότητα της Οργάνωσης, με επίκεντρο τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης, η Ελένη Κυγιάκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Βρεθήκαμε με χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, γυναίκες και νεολαίους, με τους οποίους άνοιξε η κουβέντα για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού, την επικαιρότητα και την προοπτική που δίνει σήμερα η πολιτική πρόταση του Κόμματος. Οι εκδηλώσεις δουλεύτηκαν με μεράκι. Ιδιαίτερα η νεολαία που συμμετείχε παρακολούθησε με ενθουσιασμό την Ιστορία της Οκτωβριανής Επανάστασης, τα καινούργια πράγματα που έφερε για τον κόσμο, την αλήθεια για όσα ο αντίπαλος προσπαθεί με όχημα τον αντικομμουνισμό να συκοφαντήσει και να κρύψει.
Για τις λίγες μέρες που μένουν μέχρι την κορύφωση των εκδηλώσεων στις 18 του Νοέμβρη, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σχεδιάζουν μεγάλο άνοιγμα σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, σχολές και σχολεία, σε χωριά, για να διαδοθεί όσο το δυνατόν πλατύτερα το κάλεσμα στην εκδήλωση. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της».
Οι «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο»
Γεμάτοι με αισιοδοξία, διάθεση και πείσμα, δεκάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και οπαδοί του Κόμματος, καταπιάστηκαν με το μεγάλο θεατρικό εγχείρημα που θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση. Αφιέρωσαν και συνεχίζουν να αφιερώνουν καθημερινά πολλές ώρες στις πρόβες.
Αρχικά, δούλεψαν το κείμενο, με στόχο να αποφύγουν την αφηγηματική παρουσίαση και έστησαν μια θεατρική διασκευή με διαλόγους. Μέσα από το έργο παρουσιάζονται τα γεγονότα που προηγήθηκαν, από το 1914, την πτώση του τσάρου, τις κυβερνήσεις που συγκροτήθηκαν στη συνέχεια, τα γεγονότα του Φλεβάρη του 1917, του Ιούλη και φυσικά τις «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο». Ενταγμένα αρμονικά στη θεατρική παράσταση είναι βίντεο για τις κορυφαίες στιγμές της επανάστασης που θα προβάλλονται παράλληλα, αλλά και ρώσικα τραγούδια που θα ερμηνεύσει η Ανθή Τατσιούλη.
Ο Μιχάλης, που ενσαρκώνει τον Τζ. Ριντ, αλλά και ο Γιώργος που «παίζει» τον μπολσεβίκο, μιλούν για τη συμμετοχή τους στην καλλιτεχνική αυτή προσπάθεια: «Νιώθουμε όλοι ότι είμαστε φορτωμένοι με τη σημαντική αυτή παρακαταθήκη. Πρόκειται για ένα ιστορικό κείμενο και εμείς κάναμε όλοι μας μια βουτιά στα βαθιά. Δουλεύουμε σκληρά, άοκνα και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ώστε το κοινό που θα παρακολουθήσει την παράσταση να νιώσει ότι ζει τις "Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο"».
Οπως είπε η Σοφία Μωυσίδου, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το συγκεκριμένο βιβλίο του Τζ. Ριντ επιλέχθηκε γιατί ο συγγραφέας ήταν μάρτυρας των γεγονότων. Καταφέρνει να τα παρουσιάσει μέσα από ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό κείμενο που ταυτόχρονα αποτελεί πολιτικό και ιστορικό ντοκουμέντο.
«Η θεατρική αυτή προσπάθεια αποτελεί μια μορφή απόδοσης τιμής σε όλους όσοι πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα», είπε και πρόσθεσε: «Καθήκον μας είναι μείνουμε πιστοί στα οράματα της μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης που άλλαξε τη ροή της Ιστορίας και άνοιξε το δρόμο για να γίνει πραγματικότητα η κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της και να εξαλείψει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μέσα από αυτήν τη θεατρική παράσταση απαντάμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να έχουμε βαθιά την πεποίθηση ότι οι 10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο θα ξανάρθουν και θα τις ζήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου