Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Εκδήλωση για τα 73 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη διοργανώνει η ΚΟΒ Χορτιάτη του ΚΚΕ

Xortiatis
ΠΗΓΗ
Εκδήλωση για τα 73 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη διοργανώνει η ΚΟΒ Χορτιάτη του ΚΚΕ, την Κυριακή 1 Οκτώβρη, στις 11.00 π.μ, το χώρο του Μνημείου του Ολοκαυτώματος. Θα μιλήσει ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής.
Λίγα λόγια για το Ολοκαύτωμα:
Ο Χορτιάτης, σκαρφαλωμένος στη δασωμένη πλαγιά του ομώνυμου βουνού, γνώρισε στις 2 Σεπτέμβρη 1944 τη φασιστική αγριότητα των Γερμανών κατακτητών και των γερμανοτσολιάδων-ταγματασφαλιτών Σουμπερταίων, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος.
Ισχυρές δυνάμεις του γερμανικού στρατού, συνοδευόμενες από ογδόντα περίπου ταγματασφαλίτες της μονάδας του Σούμπερτ, σκότωσαν βρέφη, βίασαν γυναίκες, εκτέλεσαν εν ψυχρώ, έκαψαν και λεηλάτησαν. Στη συνέχεια, συγκέντρωσαν όσους κατοίκους δεν είχαν εγκαταλείψει το χωριό, παρά τις προειδοποιήσεις του ΕΑΜ, στο φούρνο του Γκουραμάνη και το σπίτι του Νταμπούδη και τα έκαψαν, μετατρέποντας τα σε νέα κρεματόρια. Ο απολογισμός εξοντωτικός: 149 νεκροί. Από αυτούς οι 51 ήταν ανήλικα παιδιά, 36 κάτω από δέκα χρονών ακόμα και βρέφη. Το χωριό κάηκε ολόκληρο. Δεν έμεινε πέτρα πάνω στην πέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκληρωτική καταστροφή του Χορτιάτη έλαβε χώρα δύο μήνες περίπου πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τμήματα του ΕΛΑΣ.
Κι όμως, όπως γράφει ο παλαίμαχος κομμουνιστής (εικαστικός και συγγραφέας) Γιώργος Φαρσακίδης – ήταν ένας από τους δύο πρωταγωνιστές  των γεγονότων του Χορτιάτη – στο βιβλίο του – ντοκουμέντο ΜΙΑ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ: «Η επίσημη ελληνική ιστοριογραφία ελάχιστα έχει ασχοληθεί με την πυρπόληση του Χορτιάτη. Και το βολικό παραμύθι για τους «κακούς αντάρτες» και τα γερμανικά αντίποινα για το φόνο ενός ανύπαρκτου γερμανού γιατρού είχε για χρόνια παραπληροφορήσει τον κόσμο.
Το ολοκαύτωμα, σαν συμβάν, απουσιάζει παντελώς τόσο από τα, κατά τα άλλα σχολαστικά στην καταγραφή, γερμανικά, όσο και τα βρετανικά αρχεία. Κι αναρωτιέται κανείς, συγκαλύπτοντας άραγε ποιους μεγαλόσχημους συνεργούς εγκλημάτων πολέμου, ποιες πολιτικές ατιμίες και προδοσίες, έχει διαγραφεί αυτή η σελίδα…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου