Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Στα μέτρα των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017

Η ένταση της φοροληστείας του λαϊκού εισοδήματος, το περαιτέρω ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, η εξυπηρέτηση στρατηγικών συμφερόντων του κεφαλαίου σε κλάδους μεγάλου ενδιαφέροντος όπως π.χ. ο τουρισμός, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του Δήμου Λαρισαίων που ψήφισε η δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, κ.ά.), με τη συγκατάθεση και ανοχή των παρατάξεων Τζανακούλη και Διαμάντου.
Στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοτική αρχή, εναρμονισμένη πλήρως με το «true story» του Αλ. Τσίπρα, έκανε «φιλότιμη» προσπάθεια να εξαπατήσει το λαό καλλιεργώντας προσδοκίες για ανάκαμψη, στη λογική ότι «οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο». Παρουσίασε ως «φυσικό φαινόμενο» τις νέες μειώσεις στους ΚΑΠ (κρατική επιχορήγηση), που για το Δήμο Λαρισαίων θα φτάσουν τα 3,8 εκατ. ευρώ, όπως και τη νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων που φτάνουν τα 12,9 δισ. ευρώ.
Οχι μόνο δεν προβλέπεται καμιά ελάφρυνση δημοτικών τελών στα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά αυξήσεις 15% τουλάχιστον, με ένταση του φοροκυνηγητού και στόχο την αυξημένη απόδοση χρεών παρελθόντων ετών (ΠΟΕ), ενώ το 2016 εισπράχθηκαν 30% παραπάνω τέλη και φόροι.
Ταυτόχρονα, η σταθερή και μόνιμη εργασία αντικαθίσταται προοδευτικά με προσωρινούς εργαζόμενους μέσα από διάφορα προγράμματα, όπως, για παράδειγμα, «κοινωφελούς εργασίας», «εθελοντική εργασία», ανάθεση έργου (μπλοκ) και το νεοφυές σκλαβοπάζαρο των ΚΟΙΝΣΕΠ.
Σε ό,τι αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, εγγράφονται έργα κυρίως από ίδιους πόρους και όποιο έργο σχεδιάζεται, θα γίνει με χρήματα από το «ματωμένο αποθεματικό» ύψους 24 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα της βαριάς τοπικής φορολόγησης των Λαρισαίων, που προστίθεται σ' αυτήν της κυβέρνησης. Για άλλη μια χρονιά απουσιάζουν έργα ουσίας, όπως η αντισεισμική θωράκιση, κατασκευή σχολικών κτιρίων κ.τ.λ., ο προγραμματισμός για νέες υποδομές σε σχολεία, αθλητικές - πολιτιστικές εγκαταστάσεις κ.α. παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες του ΕΣΠΑ, όπου για το 2017 δεν υπάρχουν πόροι για κανένα έργο.
Παράλληλα, η συζήτηση στη συνεδρίαση του ΔΣ επιβεβαίωσε τη στρατηγική σύμπλευση όλων των άλλων δυνάμεων, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζεται από το ΚΚΕ, οι δημοτικοί σύμβουλοι της οποίας καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης και το τεχνικό πρόγραμμα του 2017.
Σε δήλωσή τους επισημαίνουν: «Θα είμαστε μπροστάρηδες στον αγώνα μέσα από τα εργατικά σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Για να μη μείνει κανένας μόνος του στην κρίση, για να γίνουν έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης. Για να μην επιτρέψουμε τη φοροαφαίμαξή μας από την πολιτική της δημοτικής αρχής των ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, κ.ά., διεκδικώντας τη μείωση και κατάργηση των ανταποδοτικών τελών σε κατοικία και νερό, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό χωρίς ανταποδοτικότητα. Να απαιτήσουμε την κατάργηση των φόρων κατοικίας (ΤΑΠ), να φρενάρουμε το φοροκυνηγητό που θα εξαπολύσουν κυβέρνηση και δημοτική αρχή για να εισπράξουν χρέη και πρόστιμα παρελθόντων ετών. Για να εμποδίσουμε την παράδοση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών σε ιδιώτες μέσα από ΣΔΙΤ, ΚΟΙΝΣΕΠ, κ.ά. Για να υπερασπιστούμε τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, να απαιτήσουμε νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να εμποδίσουμε νέες απολύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου