Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Τα ελλείμματα του λαού είναι τα κέρδη του κεφαλαίου


ΣΑΚΗΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ
Αποτέλεσμα εικόνας για βαρδαλης κκε
«Τα πρωτογενή πλεονάσματά σας είναι τα ελλείμματα της λαϊκής οικογένειας», επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, παρουσιάζοντας κωδικοποιημένα τα στοιχεία που περιέρχονται στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό τα οποία, όπως τόνισε, «δείχνουν από ποιους τα παίρνει η κυβέρνηση και σε ποιους τα δίνει», για να εξυπηρετήσει την καπιταλιστική κερδοφορία, ξεζουμίζοντας την εργατική τάξη και το λαό.
Ενδεικτικά είναι τα συγκεκριμένα στοιχεία που παρέθεσε στην ομιλία του. Σύμφωνα με αυτά, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει:
-- Διόγκωση των φορολογικών εσόδων κατά 2,3% (από 45,8 δισεκατομμύρια να φτάσουν τα 46,86 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ νέοι αντιλαϊκοί φόροι μπαίνουν στη ζωή των λαϊκών οικογενειών από τη νέα χρονιά (καύσιμα, τηλέφωνα, τσιγάρα, καφέ κ.λπ.).
-- Απογείωση σε ποσοστό 14,5% των άμεσων φόρων, ενώ οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια), αναμένεται να διογκωθούν κατά 5,6% και από 25,1 δισ. να φτάσουν τα 26,4 δισ.
-- Νέες φορολογικές απαλλαγές ύψους 20,4 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον νέο λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο.
-- Διόγκωση των δαπανών για τη στήριξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ.
-- Μείωση κατά 7% της φορολογίας στα κάθε είδους νομικά πρόσωπα, δηλαδή στους επιχειρηματικούς ομίλους. Δηλαδή, από 3,49 δισεκατομμύρια που ήταν το 2016 θα πάνε στα 3,24 δισεκατομμύρια το 2017. Σε αυτό να προστεθούν τα χρηματοδοτικά πακέτα δισεκατομμυρίων ΕΣΠΑ, Γιούνκερ κ.λπ.
-- Νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ 586,3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα ποσά των λεγόμενων «αντισταθμιστικών» είναι μόλις 17 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε αυτήν τη χρονιά «θα αρπάξετε ολόκληρα 570 εκατομμύρια ευρώ από τους φτωχούς συνταξιούχους», τόνισε.
-- Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού για το υπουργείο Υγείας είναι μειωμένες κατά 109 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μείον 2,4%. Από 4,37 δισεκατομμύρια το 2016 πήγαν στα 4,26 δισεκατομμύρια το 2017.
-- Μείωση της κρατικής επιχορήγησης στον ΕΟΠΥΥ κατά 200 εκατ. σε σχέση με το 2016, δηλαδή μείωση 38%. Ενώ από τους συνταξιούχους θα αφαιρεθεί πρόσθετο ποσό 717 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
-- Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 230 εκατομμύρια ευρώ.
-- Μείωση κατά 7 εκατ. ευρώ σε βάρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
-- Για το «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης», αν και προβλέπει δαπάνη ύψους 760 εκατ. ευρώ, ο προϋπολογισμός εγγράφει ποσό χρηματοδότησης 571 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πέραν των περικοπών που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα, η κυβέρνηση μαζί με το κουαρτέτο αναζητούν περίπου άλλα 200 εκατ. ευρώ επιπλέον, γεγονός που κουμπώνει με τον προωθούμενο εξορθολογισμό των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου