ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι πύλες για τον εορτασμό της 43ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα πρώτα σχολεία βρέθηκαν στο χώρο την Παρασκευή, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς του Νοέμβρη του '73. Την ίδια στιγμή, στο κτίριο Τοσίτσα, η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κάλεσε το λαό και τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά και να περιφρουρήσουν τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, «να μη "τσιμπήσουν" σε τυχόν προβοκάτσιες».
Αναφερόμενος στην περσινή συμμετοχή περίπου 2.000 μαθητών στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, ο Κώστας Μανταίος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967 - '74) είπε μεταξύ άλλων ότι «προμετωπίδα του εορτασμού είναι "ποτέ πια φασισμός". Πολεμάμε όλα τα φασιστικά ναζιστικά μορφώματα που υπάρχουν στην πατρίδα μας και σε όλη την Ευρώπη».
«Ασφαλώς και συνεχίζουμε. 43 χρόνια και όσο χρειαστεί. Προσπαθούμε να αντιστεκόμαστε σε κάθε επιβολή. Με οργάνωση, πάλη, ανυπότακτα. Γιατί πράγματι η επικαιρότητα των συνθημάτων της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73 δεν είναι τυπική αλλά ουσιαστική. "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", "Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία", "Έξω οι ΗΠΑ, έξω οι βάσεις" που ήταν τα κεντρικά συνθήματα, εμπνέουν και σήμερα. Γιατί και σήμερα τα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα καθημερινά ακρωτηριάζονται. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και βεβαίως οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, η νεολαία βγαίνουν στο δρόμο. Και μεις στηρίζουμε τους αγώνες και παλεύουμε. Γιατί όπως και τότε, έτσι και σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή είναι ορατοί οι κίνδυνοι ενός γενικευμένου πολέμου από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, σε άλλες περιοχές, στο όνομα των συμφερόντων των μονοπωλίων για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο. Εξαιτίας αυτών των οξύτατων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών όλα αυτά συνιστούν μέγα κίνδυνο για τη χώρα και το λαό. Σε αυτήν την κατεύθυνση εμείς θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε», τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής,αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ.
Με αφορμή το φετινό εορτασμό, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Γκόλιας, αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση της Παιδείας, στο δημόσιο πανεπιστήμιο «το οποίο πλήττεται έντονα από τα μέτρα που εφαρμόζονται και ως προς το προσωπικό και ως προς τον τρόπο λειτουργίας του», όπως είπε, ενώ υπογράμμισε ότι η διοίκηση του ΕΜΠ είναι σε στενή συνεννόηση με την Επιτροπή Εορτασμού, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διεξαχθεί ο εορτασμός όπως αρμόζει σ' ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός και είναι ζήτημα από «την πολιτεία να εξασφαλίσει έξω από το Πολυτεχνείο τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλο τον κόσμο που θα θέλει να έρθει». Στις ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες του ΕΜΠ, αναφέρθηκε και ο Άγγελος Σιόλας, ομότιμος καθηγητής του Ιδρύματος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.
Και στη Θεσσαλονίκη, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς καλούν σε μαζική συμμετοχή στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις για τον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Την Πέμπτη 17 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ενώ από τον ίδιο χώρο, στις 5 μ.μ., θα ξεκινήσει η αντιιμπεριαλιστική πορεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου