Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Συγκροτήθηκε τελικά το ΕΣΡ...

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

«Εισακούστηκαν» οι παρεμβάσεις της αστικής τάξης για κλείσιμο του ανοιχτού μετώπου και στοχοπροσήλωση στους βασικούς της στόχους
Εληξε χτες το «σίριαλ» της συγκρότησης του ΕΣΡ, καθώς η 6η κατά σειρά διάσκεψη των προέδρων της Βουλής «κατάφερε» - με τα παζάρια και τα αλισβερίσια να είναι σε εξέλιξη μέχρι και την τελευταία στιγμή, ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - να συμφωνήσει σε πρόταση κοινής αποδοχής. Το σύνθημα εξάλλου της «λήξης» είχαν δώσει προ ημερών με ξεκάθαρες παρεμβάσεις μερίδες της αστικής τάξης, ζητώντας να επέλθει πλέον η απαιτούμενη στοχοπροσήλωση στα βασικά διακυβεύματα του κεφαλαίου.
Η «καλή μέρα» είχε φανεί από χτες το πρωί, με τη δήλωση στο ΑΠΕ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ, Ν. Παππά, που απευθυνόταν στη ΝΔ, ότι «το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες» και ότι «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η εισηγητική τοποθέτηση, κατά την έναρξη της διάσκεψης, του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, ο οποίος σημείωσε ότι «ο αριθμός των αδειών δεν είναι κάτι που θα κλείσει με απόφαση του υπουργού Επικρατείας αλλά θα υπάρχει μία ευέλικτη και ανοιχτή αντίληψη και πιθανολογούμενη άποψη του αριθμού των αδειών», ενώ πρότεινε για πρόεδρο τον Θ. Κουτρομάνο, που είχε ήδη προτείνει η ΝΔ.
Από τη ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Δένδιας αφού «καλωσόρισε» τη δήλωση Παππά, στη συνέχεια απαίτησε και ...πέτυχε τη «ρητή δέσμευση» του Ν. Βούτση, επειδή «ο υπουργός δεν έχει παίξει πάντοτε τον εποικοδομητικό ρόλο» για την υπόθεση του αριθμού των αδειών.
Στη συνέχεια, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τέθηκε θέμα για την πρόταση του Ν. Βούτση όσον αφορά πια τα μέλη του ΕΣΡ. Ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία μήπως αυτή η σύνθεση που προτείνεται «δώσει τελικά στον υπουργό αυτό που θέλει», δηλαδή 4 άδειες.
Τελικά, μετά από ολιγόλεπτη διακοπή προκειμένου να συνεχιστούν οι ... διαβουλεύσεις, η διάσκεψη επανήλθε και με ψήφους 20 υπέρ και 4 παρών εξέλεξε πρόεδρο τον Θ. Κουτρομάνο, αντιπρόεδρο τον Ρ. Μορώνη, ενώ τα μέλη είναι: Ν. Κιάος, Π. Διαμαντάκου, Δ. Παπαδοπούλου, Β. Καραποστόλης, Λ. Μήτρου, Γ. Σαριδάκης και Γ. Πλειός.
Σχολιάζοντας τα παζάρια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατά την παρέμβασή του στη διάσκεψη, ανέφερε πως «όταν υπάρχει σύμπτωση στην κοινή στρατηγική, ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι δηλαδή θα έχουν στα χέρια τους την ενημέρωση, μπορούν να βρεθούν πάρα πολλές λύσεις και τέτοια υπάρχει». Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει παρών «για τους γνωστούς λόγους που έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές, που αφορούν το χαρακτήρα αυτών των ονομαζόμενων ανεξάρτητων αρχών και όχι τόσο τα πρόσωπα, παρότι μπορούμε να έχουμε κάποια άποψη. Αυτή η ψήφος μας δεν είναι συγκυριακή ούτε διαμορφώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις. Αλλά είναι μια σταθερή άποψη που πιστεύουμε ότι η ίδια η εμπειρία μέχρι τώρα μας έχει δικαιώσει».
Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε τη «συναίνεση που επιτεύχθηκε» «ένα αποφασιστικό βήμα για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», ενώ σημείωσε ότι η ΝΔ «αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επιστρέψει στην νομιμότητα».
Παρών ψήφισαν Χρυσή Αυγή και Ενωση Κεντρώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου