Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Πρόγραμμα δράσης για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
.ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πρόγραμμα δράσης για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς
Με κάλεσμα αγώνα «ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών» τιμά το ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά και προετοιμάζει την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα.
Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα καταρτίζουν ήδη πρόγραμμα δράσης για να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα, με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και συνελεύσεις, που θα θέτουν στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους το παραπάνω σύνθημα.
Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα.
Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
«Η 1η Μάη είναι απεργία, ημέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, επιθεώρησης των δυνάμεών μας και εφαλτήριο νέων αγώνων», τονίζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του και υπογραμμίζει ότι η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια και για "δίκαιη ανάπτυξη"», ενώ στην πραγματικότητα «προετοιμάζει το επόμενο μνημόνιο, το οποίο θα πλασαριστεί από τον Αύγουστο ως το "εθνικό στρατηγικό σχέδιο"»,έχοντας τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων του κεφαλαίου. «Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το ποιος θα είναι ο ωφελημένος από μια τέτοια ανάπτυξη!», τονίζει το ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δουλειά, ζωή με δικαιώματα με βάση την εποχή μας και τις ανάγκες μας».
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί τα ίδια συμφέροντα, των επιχειρηματικών ομίλων, και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, «παίρνοντας ενεργά μέρος στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμμετέχοντας σε πολεμικές ΝΑΤΟικές επεμβάσεις ενάντια σε άλλους λαούς, με διακηρυγμένο στόχο τη λεγόμενη "γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας"».
Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη προετοιμασίας στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη προετοιμασίας στη Θεσσαλονίκη
Το ΠΑΜΕ προειδοποιεί πως «η βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τη συμμετοχή της χώρας στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, με τη μετατροπή όλης της Ελλάδας, από τον Εβρο έως την Κρήτη, σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, σε ένα απέραντο πεδίο βολής!». Καλεί τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές των συνδικάτων, να βγουν στην αντεπίθεση, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.

Σύσκεψη προετοιμασίας στη Θεσσαλονίκη
Με μαζική συμμετοχή σωματείων, συνδικαλιστών, Λαϊκών Επιτροπών, πραγματοποιήθηκε χτες η σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ για την προετοιμασία του αγωνιστικού γιορτασμού της 1ης Μάη και του ηρωικού ξεσηκωμού των εργατών το Μάη του '36.
Η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ορίστηκε στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ ανακοινώθηκε πλούσιο πρόγραμμα κεντρικών δράσεων των σωματείων, το οποίο θα κορυφωθεί με τη συμμετοχή στην πορεία ειρήνης που διοργανώνει η ΕΔΥΕΘ στις 13 Μάη.
Αναλυτικά, προγραμματίζονται οι εξής δράσεις:
-- Παρασκευή 20/4: Πανεξόρμηση των συνδικάτων στις ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.
-- Στις 24/4 και 25/4: Κοινές εκδηλώσεις σωματείων και συλλόγων σπουδαστών και μαθητών νυχτερινών σχολείων.
-- Πέμπτη 26/4: Πικετοφορίες σε Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη.
-- Σάββατο 28/4: Παρεμβάσεις στις Λαϊκές Αγορές.
-- Σάββατο 5/5: Ιστορικός περίπατος των σωματείων, με αφετηρία το χώρο θυσίας των εργατών το Μάη του '36.
-- Τετάρτη 9/5: Κατάθεση στεφάνων στο χώρο θυσίας των εργατών το Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου.
Αποφασίστηκε επίσης συμμετοχή στις εκδηλώσεις της ΕΔΥΕΘ: Στον Λαϊκό Δρόμο στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη (6 Μάη) και στην Πορεία Ειρήνης (13 Μάη).
Η χτεσινή σύσκεψη ξεκίνησε με προβολή βίντεο για τη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Εισηγητικά, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της φετινής Πρωτομαγιάς, τονίζοντας ότι αντίστοιχος σχεδιασμός είχε ξεδιπλωθεί και πέρυσι, στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Βαλκανικού Διημέρου που έγινε στη Θεσσαλονίκη, με σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, εκμετάλλευση, προσφυγιά».
«Σήμερα, με τις κλιμακούμενες εξελίξεις, το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται», υπογράμμισε, «χρειάζεται να πάρουμε επείγοντα πρόσθετα μέτρα, που να μην περιοριστούν μόνο στην Πρωτομαγιά, αλλά να σταθεροποιηθούν για τη συνέχεια (...) Η συγκέντρωση της 1ης Μάη πρέπει να αποτελέσει πρώτο σταθμό, μαζικό, μαχητικό, δυναμικό, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, και εναρκτήριο λάκτισμα για την άνοδο των αγώνων, των διεκδικήσεων στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, για την ανασύνταξη του κινήματος».
Αναφερόμενος στην πείρα που αναδείχθηκε το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε: «Εχουμε ανοίξει μια σειρά μέτωπα με επιτυχία απέναντι στην εργοδοσία, την κυβέρνηση, τον εργατοπατερισμό σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και μεγάλες Ομοσπονδίες. Από το μέτωπο για τις ΣΣΕ, ενάντια στους πλειστηριασμούς, για μαζικούς διορισμούς σε Παιδεία, Υγεία, ενάντια στην απλήρωτη δουλειά, για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις. Ξεχωρίζουμε τη μάχη που δώσαμε για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος, ενάντια στα "αναπτυξιακά" συνέδρια - φιέστες της κυβέρνησης στην περιοχή μας, και την πάλη για την αποκάλυψη του ψευδεπίγραφου συνθήματος της "δίκαιης ανάπτυξης"».
Αναφερόμενος ειδικότερα στη δουλειά για την πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στην «αναπτυξιακή» φιέστα που στήθηκε στην Κεντρική Μακεδονία, σημείωσε: «Σε γενικές γραμμές δώσαμε ικανοποιητικά την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, αποκαλύπτοντας το αφήγημα της "δίκαιης ανάπτυξης", αλλά και προβάλλοντας τις δικές μας διεκδικήσεις. Μέσα σε λίγες μέρες έγινε ένα μεγάλο σχετικά άνοιγμα. Είναι θετικό ότι έγινε προσπάθεια εξειδίκευσης κατά χώρο, κρατώντας τον γενικό άξονα για το ιδεολόγημα της ανάπτυξης. (...) Αυτή η πάλη μάς έφερε πιο κοντά σε εργαζόμενους, ενίσχυσε τους δεσμούς σωματείων που πρωτοστάτησαν στην πάλη. Επίσης η κόντρα με τον εργατοπατερίστικο μηχανισμό της νοθείας και του εκφυλισμού σε μια σειρά σωματεία, η μαχητικότητα και η συνέπεια που δείξαμε, όλα αυτά έχουν δημιουργήσει δυνατότητες για να απεγκλωβιστούν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές».
Ο Λ. Στολτίδης κάλεσε, τέλος, σε ετοιμότητα για νέα αγωνιστική απάντηση και με απεργιακή κινητοποίηση στη νέα επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και για την κλιμάκωση της πάλης σε κλάδους που βρίσκονται στη μάχη, όπως οι Οικοδόμοι.
Πλούσιο πρόγραμμα από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς δίνει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
Η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.
Για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς, σήμερα Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο οργανώνει σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των σωματείων της δύναμής του, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚΛ.
Ηδη έχει αποφασιστεί να οργανωθούν από κοινού με τα σωματεία εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς για την Εργατική Πρωτομαγιά, και γι' αυτόν το λόγο το ΕΚΛ έχει κηρύξει στάση εργασίας μιας ώρας, για την Παρασκευή 27/4 και τη Δευτέρα 30/4.
Ακόμα, θα οργανωθούν περιοδείες σε σχολές ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ και ΤΕΙ, προβολή αντιπολεμικής ταινίας, σύσκεψη με μετανάστες για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ το ΕΚΛ θα συμμετάσχει στην πορεία ειρήνης που οργανώνει στις 14 Μάη η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διοργανώνει επίσης εργατικό τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5,αφιερωμένο στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Το ΕΚΛ καλεί τα σωματεία εργαζομένων, τους συλλόγους σπουδαστών από την κατάρτιση και την μαθητεία, να δηλώσουν συμμετοχή της ομάδας τους στο Εργατικό Κέντρο και στα τηλέφωνα 2410.250.708 και 6972.871.078, μέχρι την Παρασκευή 20/4.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την περασμένη βδομάδα για να ανακοινώσουν όλα τα παραπάνω, οι εκπρόσωποι της διοίκησης του ΕΚΛ κατήγγειλαν επίσης την απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση του ιδιόκτητου οικοπέδου του ΙΚΑ στο δήμο Λάρισας. Το ΕΚΛ απαιτεί να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα την δημοπράτηση και κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, όπως είχε αποφασιστεί και εξαγγελθεί το 2010 από τη διοίκηση του ΙΚΑ, στο ιδιόκτητο οικόπεδο του ΙΚΑ στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου.
Κατήγγειλαν επίσης την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα των 114 απολυμένων της πρώην Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας να πληρωθούν τα χρήματα από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις που τους οφείλονται εδώ και 5 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου