Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σε συνθήκες πολικού ψύχους η δουλειά στα εργοστάσια ανακύκλωσης


Τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια ανακύκλωσης «ΣΑΛΛΗΣ» και «ECOTRANS» στη Σίνδο, οι οποίες επιδεινώθηκαν ακόμα παραπέρα με την τωρινή κακοκαιρία, καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.
Οπως επισημαίνει το Σωματείο, «οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια ανακύκλωσης πολλές φορές το χειμώνα είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε θερμοκρασίες πολικού ψύχους και χωρίς θέρμανση. Αυτές τις μέρες το πρόβλημα οξύνθηκε. Υπήρξαν αντιδράσεις από τους ίδιους τους εργαζόμενους για το κρύο, οι οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν από τους εργοδότες με αδιαφορία και ανεπαρκή μέτρα».
Το Σωματείο έκανε παρέμβαση στην Τεχνική Επιθεώρηση για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια ανακύκλωσης «ΣΑΛΛΗΣ» και «ECOTRANS» στη Σίνδο, καταγγέλλει ωστόσο ότι από πλευράς του Διευθυντή της υπηρεσίας «μας ζητήθηκε να δείξουμε κατανόηση διότι αυτό είναι κάτι "που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα", ότι "θα κλείσουν οι επιχειρήσεις" αν τους βάλουμε πρόστιμα κ.ά.»...
Επιβεβαιώνεται ότι η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων πατάει στη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων, σημειώνει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση να διεκδικήσουν δυναμικά και οργανωμένα: Καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με επαρκή θέρμανση, εξαερισμό στις καμπίνες, να μην περνάνε νοσοκομειακά απόβλητα από την ταινία, ειδικά γάντια και μάσκες. Κατώτερο μισθό στα 750 ευρώ και συλλογικές συμβάσεις αορίστου χρόνου με κατοχυρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα. Επιδόματα και υπερωρίες και καταβολή δεδουλευμένων.
Χωρίς θέρμανση στο ΙΚΑ Τούμπας
Στο μεταξύ, το κτίριο του Δ' Τοπικού Υποκαταστήματος Μισθωτών Θεσσαλονίκης (πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ Τούμπας) εδώ και δύο μήνες έχει μείνει χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης. Οι υπάλληλοι εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, που επιδεινώθηκαν τις τελευταίες μέρες, και με επιπτώσεις στην υγεία τους. Με επιστολή τους προς το υπουργείο Εργασίας, ζητούν να αντιμετωπιστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση το πρόβλημα της θέρμανσης στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, αλλά και όσα άλλα αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.
Σχετική Αναφορά προς την υπουργό Εργασίας με την καταγγελία των εργαζομένων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου