Συνέντευξη με τον Γιώτη Σαντζαρίδη, από τη Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω
***
-- Γιατί στις πρωτοβουλίες των Λαϊκών Επιτροπών ξεχωρίζουν τα ζητήματα της Υγείας και σε ποια κατεύθυνση οργανώνεται ο αγώνας;
-- Oι Λαϊκές Επιτροπές ιεραρχούν ψηλά τα ζητήματα της Υγείας, επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής αγγίζουν κάθε λαϊκό νοικοκυριό, που ταλαιπωρείται την ώρα της ανάγκης και πληρώνει μεγάλα ποσά από την τσέπη του, αν έχει να τα δώσει, ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες για δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, από ένα αποκλειστικά δημόσιο και καθολικό σύστημα, πλήρως χρηματοδοτούμενο και στελεχωμένο.
Δίνουμε μάχη για μέτρα ανακούφισης του λαού, όπως να ξανανοίξουν νοσοκομεία, να σταματήσει η υποβάθμιση άλλων, να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική που στηρίζει τα μονοπώλια και τους μεγαλέμπορους της Υγείας, που θέλει τις κρατικές δομές να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανταγωνιστικά προς την ιδιωτική Υγεία. Αντίπαλος είναι τα κόμματα που στηρίζουν αυτήν την πολιτική και βέβαια η ΕΕ, που ενιαιοποιεί και συντονίζει για λογαριασμό του κεφαλαίου την αντιλαϊκή επίθεση, όπως αυτή εκφράζεται και στον τομέα της Υγείας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα κράτη - μέλη.
-- Τι ανταπόκριση βρήκαν οι πρωτοβουλίες των Λαϊκών Επιτροπών;
-- Είναι σημαντικό ότι σε ένα τέτοιο πλαίσιο πάλης, εμπλουτισμένο με τα ιδιαίτερα αιτήματα που αναδεικνύονται ανά περιοχή και μονάδα Υγείας, έγινε κατορθωτό το προηγούμενο διάστημα να συσπειρωθούν εργατικά σωματεία, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και άλλοι φορείς του κινήματος, αλλά και σωματεία των υγειονομικών, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.
Η συσπείρωση αυτή, η οργάνωση και ο προσανατολισμός του αγώνα, προσφέρει σημαντική πείρα και για τα άλλα μέτωπα που ανοίγονται για το λαό από την επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Οι κινητοποιήσεις δεν προέκυψαν από το πουθενά. Προηγήθηκε συστηματική δουλειά από τις Λαϊκές Επιτροπές που πήραν την πρωτοβουλία, συσκέψεις με σωματεία και φορείς, σχέδιο για την προπαγάνδιση των κινητοποιήσεων και των αιτημάτων, κλιμάκωση με πολύμορφες παρεμβάσεις.
Ενα συμπέρασμα που επιβεβαιώνεται, είναι ότι η αγανάκτηση δεν φτάνει. Ούτε μπορεί να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα με τη λογική να φύγει η μια κυβέρνηση για να έρθει η άλλη. Τέτοιες λογικές, που τις συναντήσαμε σε δυνάμεις μέσα στο κίνημα, θέλουν να περάσουν εκλογικές «χειροπέδες» στο λαό, καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες από την κυβερνητική εναλλαγή και αυταπάτες.
Αυτές οι δυνάμεις και η γραμμή τους στο κίνημα κρύβουν τον πραγματικό αντίπαλο, υπονομεύουν την ταξική οργάνωση, θέλουν ένα κίνημα να τρέχει πότε «αριστερά», πότε «δεξιά», να κουράζεται, να λαχανιάζει και τελικά να απογοητεύεται πότε από «αριστερούς», πότε από «δεξιούς» σωτήρες. Βγήκαν δηλαδή και τέτοια συμπεράσματα από τις μάχες για την Υγεία και πείρα που σ' ένα βαθμό συζητήθηκε με ανθρώπους από τα λαϊκά στρώματα, εργαζόμενους, μικροεπαγγελματίες σε χώρους Υγείας, γειτονιές κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου