Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Γραμματεία Εκπαιδευτικών Περιστερίου: Για την απόπειρα φίμωσης συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ

Συνεχίζεται και κλιμακώνεται η επίθεση στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα καθώς υλοποιούνται τα μέτρα του 3ου μνημονίου και προχωρούν οι διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης. Μπροστά στα νέα και παλιά αντεργατικά/αντιεκπαιδευτικά μέτρα το ζητούμενο είναι παράλληλα με την υλοποίησή τους να επιβληθεί σιγή στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, να διαμορφώσουν εργαζόμενους τρομοκρατημένους με σκυμμένο το κεφάλι, ανίκανους να αντιδράσουν στις επιδιώξεις κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ. Γίνονται προσπάθειες για φίμωση κάθε φωνής που αντιστέκεται, αγωνίζεται και διεκδικεί και παράλληλα για τρομοκράτηση των άλλων εργαζομένων.
Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και το νέο κρούσμα προσπάθειας εκφοβισμού και φίμωσης συναδέλφου στην περιοχή μας η οποία στρέφεται εναντίον του δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνικοπολιτική ζωή. Συγκεκριμένα ο Δ/ντής του 14ου Λυκείου Περιστερίου με υπηρεσιακό σημείωμά του την Πέμπτη 27/10 ημέρα γιορτασμού της επετείου, “ενημερώνει” τον Δ/ντή Εκπαίδευσης για διακίνηση, έξω από την πόρτα του σχολείου από εκπαιδευτικό του ΠΑΜΕ, επιστολής προς τους μαθητές με περιεχόμενο σχετικό με ιστορικά ζητήματα γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το φασισμό. Πρόκειται για ενέργεια πολιτικά και συνδικαλιστικά απαράδεκτη που παραπέμπει σε άλλες, μαύρες εποχές της ιστορίας μας και που καταδίκασαν απερίφραστα, πολλοί συνάδελφοι από το Σύλλογο Διδασκόντων, ανεξάρτητα από τη συμφωνία ή τη διαφωνία τους με το ΠΑΜΕ. Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης εν τω μεταξύ ανταποκρινόμενη άμεσα, κάλεσε σε έγγραφη «παροχή απόψεων» σχετικά με το κατά πόσο εμπίπτει η πολιτική πράξη του συναδέλφου στην κατηγορία των πειθαρχικών παραπτωμάτων του Ν. 4325/2015, περί «αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας»!!! Στην πορεία παρουσιάζεται και «ανώνυμη καταγγελία γονιού στο Υπουργείο Παιδείας» για το ίδιο θέμα.
Άμεσα, με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον διευθυντή εκπαίδευσης με παρουσία εκλεγμένων στο ΔΣ της ΕΛΜΕ, αιρετού του κλάδου καθώς και μέλους του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Σε αυτή την συνάντηση από όλες τις πλευρές τονίστηκε πως η έναρξη της όποιας διοικητικής διαδικασίας για το θέμα, αποτελεί απαράδεκτη μεθόδευση, προοίμιο πειθαρχικής δίωξης και επικίνδυνο προηγούμενο, που “ποινικοποιεί” το αναφαίρετο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της ελεύθερης έκφρασης των εκπαιδευτικών, και ζητήθηκε να σταματήσει κάθε ενέργεια εις βάρος του συναδέλφου. Εκεί ο προϊστάμενος δεσμεύτηκε προφορικά ότι το θέμα έχει λήξει, δεχόμενος ότι δεν συνέτρεχε λόγος για οποιασδήποτε μορφή διοικητικής/πειθαρχικής διαδικασίας.
Ερωτηματικά γεννά λοιπόν η ενέργεια του Δ/ντη εκπαίδευσης που στην έγγραφη απάντησή του στο σχολείο παρουσιάζεται σαν κομματικό υλικό η επιστολή που μοιράστηκε, “μετανιωμένος” ο συνάδελφος για την ενέργεια του και δεσμευόμενος να μην προχωρήσει σε παρόμοιες πράξεις στο μέλλον. Αυτό το απαράδεκτο κείμενο, που θα αποτελούσε απόπειρα διασυρμού της αγωνιστικής στάσης ζωής και της συνείδησης του οποιουδήποτε συναδέλφου δεν καταγγέλθηκε άμεσα από τις δυνάμεις των ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ του ΔΣ της ΕΛΜΕ που έχουν την πλειοψηφία, όπως ζητήθηκε από το ΠΑΜΕ στο ΔΣ που συνεδρίασε στις 10/11, επιφυλασσόμενοι να προηγηθεί εκ νέου συνάντηση με τον προϊστάμενο.
Καλούμε τον κάθε συνάδελφο να απομονώσει τέτοιες αυταρχικές πράξεις της Διοίκησης που επιδιώκουν με αιωρούμενο τον πέλεκυ της πειθαρχικής δίωξης να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν τους εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται, που θεωρούν χρέος τους και αναπόσπαστο συστατικό της πολιτικής και κοινωνικής τους δράσης, να αποκαλύπτουν στους μαθητές τους την επιστημονική και ιστορική αλήθεια. Μπροστά στους αντιλαϊκούς – αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης απαιτείται μαζικό κίνημα που να απομονώνει τέτοιες απόπειρες τρομοκράτησης, αφαιρώντας άμεσα κάθε δυνατότητα τέτοια φαινόμενα να γενικεύονται και να νομιμοποιούνται στις συνειδήσεις μαθητών/εκπαιδευτικών και εργαζομένων. Σαν τμήμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, δε σκοπεύουμε να παραιτηθούμε από την αντίστασή μας στα διάφορα ιδεολογήματα που δηλητηριάζουν τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, αθωώνοντας την καπιταλιστική εκμετάλλευση, το σύστημα που σαπίζοντας γεννά το φασισμό, τους πολέμους, την ανεργία, την πείνα και την προσφυγιά, που κλέβει το παρόν και το μέλλον μας. Εμείς δηλώνουμε απερίφραστα πως είναι χρέος μας να λέμε στους μαθητές μας την αλήθεια, πως δεν τρομοκρατούμαστε και δε μας κάμπτουν οι διώξεις κι οι απειλές!
Αγωνιζόμαστε για την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών μας, την απόκτηση κριτικής σκέψης και άποψης βασισμένη στην επιστημονική γνώση που να αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές. Είναι χρέος όλων μας σαν εκπαιδευτικοί/γονείς να προστατεύουμε τους μαθητές μας από το δηλητήριο της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα να μην αφήνουμε να αξιοποιείται ο «μπαμπούλας» των ναζί δολοφόνων της Χ.Α. και να επικρατεί στα σχολεία, τους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές η λογική του «έξω τα κόμματα», δηλαδή στην πράξη το «μέσα χωρίς αντίπαλο η κυρίαρχη ιδεολογία καπιταλιστών και φασισμού, έξω οι ιδέες των εργατών». Η ελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστική δράση μέσα στους χώρους δουλειάς, η διακίνηση και η διαπάλη των ιδεών, και στους μαθητές μας, γύρω από τη γνώση των νόμων κίνησης της φύσης και της κοινωνίας, η διαπαιδαγώγηση στη συλλογική διεκδίκηση και τον αγώνα, η παραίνεσή στους μαθητές μας να ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές μας και αποτελούν χρέος και ευθύνη του Δασκάλου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου