Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Συζητούν για την πείρα τους και ετοιμάζονται να τη μεταφέρουν στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ


ΚΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Συζητούν για την πείρα τους και ετοιμάζονται να τη μεταφέρουν στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ
Συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις μπροστά στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη
Συνελεύσεις και ανάδειξη αντιπροσώπων για τη Συνδιάσκεψη έγιναν και στα δύο πρακτορεία Τύπου (φωτ. από προηγούμενη συνέλευση)
Συνελεύσεις και ανάδειξη αντιπροσώπων για τη Συνδιάσκεψη έγιναν και στα δύο πρακτορεία Τύπου (φωτ. από προηγούμενη συνέλευση)
Με 501 συνδικαλιστικές οργανώσεις να έχουν αποφασίσει μέχρι στιγμής τη συμμετοχή τους στις εργασίες της, ξεκινά το Σάββατο η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοέμβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη») με σύνθημα: «Χτίζουμε μαχητικό, ταξικό συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα, ελπίδας και ανατροπής».
Με στόχο να γίνει το σύνθημα αυτό υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, σωματεία σε όλη τη χώρα και όλους τους κλάδους πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις. Εκεί οι εργαζόμενοι συζητούν για το χαρακτήρα και το ρόλο του ΠΑΜΕ, για τους στόχους που θέτει η Συνδιάσκεψή του, για την πείρα αλλά και τις ευθύνες και τα καθήκοντα που αναλογούν στα δικά τους σωματεία, αναδεικνύουν τους αντιπροσώπους τους που θα πάρουν μέρος στις εργασίες της Συνδιάσκεψης.
Στη συζήτηση αυτή, βέβαια, κεντρική θέση έχει η προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη, αλλά και των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο Δημόσιο και των ναυτεργατών στις 24 Νοέμβρη.
Στον κλάδο του Τύπου και του Χαρτιού
Πολλές συγκεντρώσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, στις οποίες συμμετείχε το σύνολο της βάρδιας, οργάνωσε η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.
Η συζήτηση έδειξε ότι οι εργάτες που βρίσκονται στη βιομηχανική παραγωγή έχουν πείρα για να μην την πατήσουν με το παραμύθι πως η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι και προς όφελός τους. Οι εργοδότες παίρνουν επιδοτήσεις από κάθε κρατικό φορέα, χωρίς οι εργαζόμενοι να βλέπουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω στην τσέπη τους. Βλέπουν ακόμα εργοδότες, που προχώρησαν μέσω «Ενώσεων Προσώπων» σε επιχειρησιακές συμβάσεις για τη μείωση των μισθών στο όνομα της δύσκολης οικονομικής περιόδου, να αυξάνουν τους τζίρους τους. Αναφέρθηκε παράδειγμα επιχείρησης της οποίας ο τζίρος αυξήθηκε από 14 σε 17 εκατ. ευρώ, αλλά για τους εργάτες αυτό σήμανε την πρόσληψη 10 - 15 «ενοικιαζόμενων».
Στη Γενική Συνέλευση του σωματείου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, έγινε ουσιαστική συζήτηση με τη μεταφορά εμπειρίας, πολύτιμης για τη συνέχεια του αγώνα. Εργαζόμενη αναφέρθηκε στην αντίληψη που καλλιεργείται πως όλοι οι συνδικαλιστές είναι ίδιοι. Δίνοντας απάντηση σε αυτό διάβασε απόσπασμα από κείμενο εργαζομένων που δούλευαν στην επιχείρηση «3Ε Εκτυπωτική» (έχει κλείσει), οι οποίοι είχαν ενισχύσει αυτοβούλως το σωματείο σημειώνοντας ότι ξέρουν πολύ καλά πως οι συνδικαλιστές που βρέθηκαν δίπλα τους δεν είναι «πουλημένοι». Τους γνώρισαν, σημείωναν στο κείμενο, στην απεργιακή φρουρά, στο χώρο δουλειάς, ήταν μαζί όταν ο εργοδότης έστειλε την Αστυνομία για να τους φοβίσει, ήταν συνδικαλιστές που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της δράσης τους.
Αλλος εργαζόμενος περιέγραψε πώς έστησαν πρόσφατα σωματειακή επιτροπή στο εργοστάσιο «Αφοί Ρόη» και τη βοήθεια που τους έδωσε το σωματείο. «Οι δυσκολίες, είπε, δεν ήταν τόσο πρακτικές, όσο ο φόβος. Το θεωρούσαμε βουνό. Ομως, δεν ήταν τόσο τρομερό όσο νομίζαμε. Το πήραμε απόφαση και τη μέρα που τη στήσαμε φροντίσαμε να γίνει σε ώρα που ήταν στην επιχείρηση και ο εργοδότης για να δείξουμε ότι δε φοβόμαστε. Εκείνη τη μέρα ήταν σαν γιορτή. Ηρθαν όλοι να ψηφίσουν».
Εργαζόμενος εποχιακός από άλλη επιχείρηση αναφέρθηκε κι αυτός στο φόβο που υπάρχει για να στηθεί μια σωματειακή επιτροπή. «Μας χρωστάνε τρεις μήνες. Μας φωνάζουν για δουλειά όποτε έχει. Πρέπει να οργανωθούμε. Λένε "άμα στήσεις επιτροπή θα σε απολύσουν". Εγώ έχω φθάσει να παίρνω 80 ευρώ το μήνα! Δεν έχω άλλη επιλογή. Δεν έχω τίποτα να χάσω. Να φτιάξουμε Επιτροπή, να οργανώσουμε τη δράση μας».
Μια ακόμα εργαζόμενη έδειξε τη δύναμη που έχει να κρατάς αγωνιστική στάση μέσα στο χώρο δουλειάς. «Οταν πήγα στη δουλειά με μια φίλη μου και λίγο αργότερα κάναμε απεργία, οι άλλοι συνάδελφοι μας αντιμετώπιζαν σαν εξωγήινους. Κάποια στιγμή ο εργοδότης με απέλυσε και τότε βγήκαν μπροστά οι συνάδελφοί μου στο τμήμα που είμαι και στην παραγωγή και εμπόδισαν την απόλυση».
Δύο άλλοι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στη δράση της ΕΤΗΠΤΑ, σωματείου στον ίδιο κλάδο, το οποίο όμως λειτουργεί προς όφελος της εργοδοσίας, απουσιάζει μονίμως από τους χώρους δουλειάς, δεν κάνει τίποτα για την οργάνωση των εργαζομένων και τη διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις ανάγκες τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν μια φορά εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΕΤΗΠΤΑ εμφανίστηκαν σε εργοστάσιο αποδοκιμάστηκαν από τους εργαζόμενους.
Συνελεύσεις με μεγάλη συμμετοχή έγιναν και στα δύο πρακτορεία Τύπου, με πρωτοβουλία της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, όπου οι εργαζόμενοι πρότειναν και εξέλεξαν αντιπροσώπους για τη Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ και συζήτησαν για την απεργία. Στην κουβέντα αναδείχθηκε η σημασία της Συνδιάσκεψης στην κατεύθυνση οργάνωσης των εργαζομένων και ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.
Στα Τρόφιμα - Ποτά
Με πολλούς αντιπροσώπους θα πάρουν μέρος στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από τον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών. Πολλοί από αυτούς εκλέχτηκαν μέσα από τις συνελεύσεις που έγιναν σε κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία.
Στην Αττική, η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτώναποφάσισε για την απεργία στις 8/12 και για τους αντιπροσώπους που θα συμμετάσχουν στη Συνδιάσκεψη. Στην ίδια συνέλευση συζητήθηκαν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις που οργάνωσε το σωματείο. Για παράδειγμα, η δράση του για τα δικαιώματα των εργαζομένων στη μονάδα της «PepsiCo» στα Οινόφυτα, στην οποία η εργοδοσία έβαλε «λουκέτο», αλλά και η απεργιακή κινητοποίηση στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου «ΚΟΛΙΟΣ» στο Κορωπί, ενάντια στην απόλυση εργαζομένου και διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων (υπερωρίες και άδειες) που οφείλονται στο προσωπικό.
Της συνέλευσης του κλαδικού σωματείου είχαν προηγηθεί συνελεύσεις στα επιχειρησιακά σωματεία της «ΕΒΓΑ» και της «TASTY». Ειδικά στην «TASTY», η οποία ανήκει στον όμιλο «PepsiCo», στο επίκεντρο βρέθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις με το κλείσιμο της μονάδας στα Οινόφυτα. Οι εργαζόμενοι συζήτησαν για το ποιος ευθύνεται για το κλείσιμο των εργοστασίων και το πέταγμα των εργαζομένων στην ανεργία, για τη μεταφορά τους σε άλλες εταιρείες επιδεινώνοντας τους όρους εργασίας τους. Η συνέλευση πήρε ομόφωνη απόφαση για απεργία στις 8/12 και όρισαν αντιπρόσωπο για τη Συνδιάσκεψη.
Στο επιχειρησιακό σωματείο στη «Mellon»
Με μια μαζική Γενική Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 180 εργαζόμενοι και εργαζόμενες, αποφάσισε τη συμμετοχή στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Mellon».
Η σταθερή προσπάθεια του σωματείου να αναδεικνύει κάθε πρόβλημα που προκύπτει στο χώρο δουλειάς, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος σε αυτές, έχει «ανεβάσει» τη συμμετοχή και στις συνελεύσεις. Ετσι, η μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα για συνέλευση δεν ήταν «πυροτέχνημα», αλλά συνέχεια της πλούσιας δράσης που είχε το προηγούμενο διάστημα το σωματείο.
«Καρπός» αυτής της δραστηριότητας ήταν η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, κατάκτηση η οποία φέρει τη σφραγίδα της κινητοποίησης και της συμμετοχής όλων των εργαζομένων στις συνελεύσεις, στις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από το σωματείο. Ενα ακόμα πρόσφατο παράδειγμα είναι οι παρεμβάσεις που έγιναν ενάντια στις απολύσεις στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι απάντησαν με συγκέντρωση, Γενική Συνέλευση, μάζεμα υπογραφών, καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Η συνέλευση με θέμα τη Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ και τη συμμετοχή του σωματείου σε αυτή έδωσε ευκαιρία για ένα ακόμα βήμα ώστε η δράση που αναπτύσσουν οι εργαζόμενοι μέσα από το επιχειρησιακό τους σωματείο να μην περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους της επιχείρησης, να μην εξαντλείται στα προβλήματα που προκύπτουν στο χώρο δουλειάς. Μέσα από τη συνέλευση τέθηκε ο στόχος να δυναμώσουν ο συντονισμός, η κοινή δράση και οι πρωτοβουλίες με το κλαδικό σωματείο Χρηματοπιστωτικού, έγινε κάλεσμα στους εργαζόμενους να γραφτούν στο κλαδικό τους σωματείο, συμβάλλοντας στην υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου