Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Παρέμβαση για τους απλήρωτους στους ξενώνες του ΕΚΚΑ


Από τη χτεσινή διαμαρτυρία της ΟΓΕ
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία της ΟΓΕ
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας προχώρησε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) που δουλεύουν στους δύο ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι 16 συνολικά εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Μάρτη, δηλαδή για χρονικό διάστημα εννέα μηνών. Δουλεύουν με ετήσιες συμβάσεις, παρά το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες και είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των ξενώνων.
Στη συνάντηση με εκπροσώπους της ΟΓΕ και των ίδιων των εργαζομένων, ο γγ Πρόνοιας, Δ. Καρέλλας, έκανε λόγο για καταβολή μέρους των οφειλόμενων μέχρι το τέλος της βδομάδας. Ωστόσο, για την πληρωμή όλων των δεδουλευμένων παρέπεμψε σε διαδικαστικά ζητήματα που κάνουν απαραίτητη την ψήφιση τροπολογίας.
Οσο για την ουσία του προβλήματος, που έχει να κάνει με την ανάγκη των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και των δομών για μόνιμο και επαρκές προσωπικό, επιβεβαίωσε ότι η κυβερνητική πολιτική βρίσκεται στον αντίποδα όλων αυτών. Μάλιστα, εκθείασε τις ΜΚΟ, το «έργο» και το ρόλο τους, επιβεβαιώνοντας την κατεύθυνση της ανάθεσης κρίσιμων τομέων, όπως αυτόν της πρόνοιας για κακοποιημένες γυναίκες, για πρόσφυγες και μετανάστριες, για ασυνόδευτα ανήλικα, σε τέτοιες οργανώσεις.
Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ, στους δύο ξενώνες του ΕΚΚΑ φιλοξενούνται κακοποιημένες γυναίκες, θύματα trafficking και όχι μόνο. «Ενώ η καπιταλιστική κρίση αλλά και οι πόλεμοι έχουν πολλαπλασιάσει την ανάγκη για τέτοιες δομές, οι ξενώνες που υπάρχουν, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι ελάχιστοι», σημειώνει η ΟΓΕ.
Παράλληλα, σχολιάζει την υποκρισία της κυβέρνησης, που την ίδια στιγμή «οργανώνει φιέστες για να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα γι' αυτό το ζήτημα. Τέλος, υπογραμμίζει πως η παραπάνω εικόνα «είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί συνολικά στο χώρο της Πρόνοιας, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Είναι ο χώρος που κάνουν "πάρτι" οι διάφοροι φιλάνθρωποι και ΜΚΟ με εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους».
Η ΟΓΕ διεκδικεί: Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να εξασφαλιστεί τακτική μισθοδοσία τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που εργάζονται με διάφορα προγράμματα και συμβάσεις μέσω των διαφόρων ΜΚΟ. Γενναία χρηματοδότηση της Πρόνοιας, να μην εφαρμοστεί η μνημονιακή επιταγή για μείωση των δαπανών για την Πρόνοια κατά 50% κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου